28 September 2017

Eficientizarea arbitrajului în România – Noi reguli de procedură arbitrală din 2018

Din 2018 arbitrajul din România se armonizează cu tendințele europene și mondiale de eficientizare a procedurilor în vederea sporirii încrederii și atractivității companiilor spre această metodă alternativă de soluționare a litigiilor.

Noile Reguli de procedură arbitrală ale Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României implementează pentru prima oară în arbitrajul instituționalizat din România unele dintre cele mai moderne metode și proceduri adoptate și de marile centre de arbitraj ale lumii (ICC, Stockholm, Londra, Viena, Shanghai).

Dacă până acum se vorbea îndeosebi despre celeritatea procedurii arbitrale, noile reguli promovează ideea de eficientizare care presupune armonizarea aspectelor legate de celeritate cu angajamentul de livrare a unui serviciu de o înaltă calitate.

Principalele metode de eficientizare a procedurii arbitrale

 • Bifurcarea procedurii arbitrale
 • Posibilitatea pronunțării unor hotărâri parțiale
 • Conferința privind administrarea cauzei și calendarul procedural
 • Etapa scrisă. Conceptul de memorii dezvoltătoare
 • Arbitrul de urgență
 • Posibilitatea luării unor decizii numai pe bază de materiale scrise
 • Utilizarea de mijloace de comunicare la distanță, audio și video, pentru desfășurarea audierilor procedurale
 • Selectarea de experți sau specialiști neutri cu pregătire, experiență profesională și disponibilitate adecvate problemelor aflate în litigiu
 • Participarea terților
 • Conexarea procedurilor
 • Procedura arbitrală simplificată

Noile reguli modifică și nuanțează astfel paradigma, având o perspectivă centrată pe operatorii economici, axată pe dorințele și nevoile „consumatorilor” de arbitraj. În mod evident, aceștia nu își doresc să se judece când încheie un contract. Cei mai mulți nici măcar la momentul la care apare conflictul. Dar uneori litigiul este inevitabil. În consecință, arbitrajul apare ca o opțiune firească prin inserarea clauzei compromisorii în contractele pe care aceștia le încheie.

Noile reguli de procedură arbitrală vor fi aplicabile tuturor litigiilor arbitrale începute după intrarea acestora în vigoare, în lipsa unor stipulații contrare prevăzute în conventia de arbitraj (clauze compromisorie sau compromis).

Arbitrajul instituționalizat din România, ca metodă alternativă de soluționare a disputelor, devine astfel un real partener al companiilor care își ia angajamentul, prin noua reglementare, de a sprijini, prin toate mijloacele disponibile, soluționarea disputelor cu celeritate, asigurând deopotrivă calitatea procedurii și a hotărârilor pronunțate la cele mai înalte standarde internaționale în materie.

Toate noutățile implementate prin noile reguli de procedură arbitrală vor fi detaliate și explicate într-o serie de articole pe care vă invităm să le urmăriți în perioada următoare pe site-ul nostru sau prin abonare la newsletter-ul Oglindă&Partners.

Bazil Oglindă